Sångprogram

”Sentimenti Italiani”

Programmet ” Sentimenti Italiani” innehåller kända och inte fullt så kända italienska sånger från 1800-talet och fram till våra dagar.

Tillsammans med musikern Per-Åke Stockberg erbjuder jag en musikalisk resa till Italien.

Jag berättar vad sångerna handlar om på svenska och lite andra kuriosa som kan vara roligt att känna till.

Programmet tar ca en timme men kan formas efter behov.

Canta che ti passa! Sjung och du mår bättre!

   

”Kvinnor från förr”

I programmet ”Kvinnor från förr”  ger  jag ord och ton till några av våra mest kända svenska kvinnliga lyriker samt berättar en del om vilka av dem som finns tonsatta i våra vanligaste visböcker.

Som inledning visar  jag  genom olika citat hur man såg på kvinnor under denna tid. – ” Kvinnan var inte ämnad för studier, hon skulle vara en god mor och maka. Hon skulle inte bry sitt huvud med engagemang i samhällsfrågor – det var mannens område.”

Under programmets gång berättar jag  om Hedwig Charlotta Nordenflycht , (anses vara en av våra första  feminister), Anna-Maria Lenngren (hon med sin vassa penna men ändå ödmjuka framtoning), Harriet Löwenhjelm (den annorlunda pojkflickan som inte riktigt passade in men som tog till sig sin omgivning genom att göra illustrationer och skriva dikter)  och Edith Södergran, denna starka kvinna  som anses vara den första modernisten – som gick ifrån den gängse stilen med rimmad dikt.

Programmet, som varar ca en timme, varvas med  mitt berättande , uppläsning av dikter samt mina tonsättningar av dessa kvinnors dikter.

Några redan kända tonsättningar finns även med.

Hälsningar Cissi