Kategoriarkiv: Allmänt

Promenera på Capri 25-30 september 2022

Vi upptäcker den mytomspunna ön Capri till fots, vilket ger oss möjlighet att komma till platser bortom de stora turiststråken. 

Naturens dofter och magiska panoraman omfamnar oss. 

Vi utforskar olika delar av denna vackra ö i maklig takt. 

Promenader i omväxlande miljöer, vilket innebär att du som reser måste ha en relativt  god kondition och knän som fungerar. 

Besök i Axel Munthes kända och älskade villa Villa San Michele, promenad till den vackra platsen Migliara och på motsatta ön till Villa Lysis. 

Vi bekantar oss såväl med byn Anacapri som med Capri byar. I maklig takt ljudlöst, transporteras vi i stolliften upp till Monte Solaro på 589 m höjd och promenerar därifrån tillbaka till Anacapri. Vidunderligt vackert! 

En resa där du kommer att hinna reflektera/ta in vackra platser – en själsköljande resa. 

Vi kommer att bo på hotel Al Mulino med en vacker trädgård på sluttningen ner mot den kända Grotta Azzurra. 

Allt detta med mig som italiensktalande erfaren ciceron.  

Vad ingår då i denna själssköljande resa? 

Flyg från Arlanda eller Bromma( beroende på vilket flyg vi kan ta) transfer från  och tillbaka till flygplatsen i Neape -l till hamnen och färja tur och retur Capri. 

Boende 5 nätter i dubbelrum med frukost, fem middagar, en picniclunch och inträden på de ställen vi besöker. Även stolliften till Monte Solaro ingår. 

Enkelrum till extra kostnad. 

Kontakta mig på ceciliajakobsson_250@hotmail.com Det är ett understreck innan 250, det syns inte .. 

Eller på telefon 070 39 67 354 

Jag kommer att återkomma till er som anmält er för min tanke är att boka flyget i Januari/februari. Jag kommer då att ta in en anmälningsavgift på 6000 kr. 

Vad gäller försäkringar på denna resa gäller det att var och en ser över sin egen hemförsäkring eller fördjupar sin reseförsäkring.  

Eftersom jag kallar dessa resor  ” De personliga resorna” kommer jag att skicka ut lite smått och gott till resenärerna som man kan ha nytta av att veta.

Välkomna med er anmälan!

Cissi Jakobsson

Resor 2019

Garfagnanadalen och Barga

Årets resa till Garfagnanadalen går den 15 -20 september 2019. Många har redan antecknat sig så det gäller att vara ute i tid. Visar det sig att anmälningarna räcker till ytterligare en resa kan jag ordna en i maj .

Det är ett stort intresse för denna resa med inriktning på god mat och gott vin i ett område som för oss svenskar inte är så känt.

Flera bilder från Garfagnanadalen och Barga kan ses i Bildgalleriet.

Klicka gärna på bilderna för mer rättvisa. 🙂

Nyhet för i år är att jag är färdig med min bok om Garfagnanadalen och Mediavalle där intresserade kan få inspiration och ta del av de underbara platser som finns runt floden Serchios dalgång. Boken har blivit mycket väl mottagen i Garfagnanadalen och tanken är att den skall översättas till italienska.


Vid min senaste resa dit, fick mina resenärer och jag vara med om en fin ceremoni där vice borgmästare och ansvariga för turistavdelningen i Castelnuovo tackade mig med fina gåvor.
Är du intresserad av boken – maila mig och jag skickar den till dig. 160 kr plus porto.

För mer information och kontakt så finns mina kontaktuppgifter här.

/ Cissi

Resan till Capri/Amalfi hösten 2013

DSC02924

I slutet av september och i början av oktober är det väldigt behagligt att besöka Capri och Amalfi. Årets resenärer fick uppleva ett soligt Capri som visade sig från sin allra bästa sida.
Vi utforskade flera av öns olika delar och det är fantastiskt vad en så pass liten ö har
att bjuda på vad gäller olika upplevelser. Ena stunden vandrar man genom ett öde och stilla landskap för att komma till en vidunderlig utsikt och nästa trängs man med andra turister på de exklusiva gatorna i Capri stad.

När vi pratar om Capri säger vi bara – just Capri. Men Capri består av två kommuner. Anacapri – som ligger högt upp, där Axel Munthe byggde sin villa, och Capri som ligger närmare Marina Grande – den stora hamnen som välkomnar så många besökare varje år.

Det är en ynnest att få vistas flera dagar på ön än bara en. Man hinner känna in sig och som
mina resenärer – förundras över de olika ansikten ön Capri visar upp.

DSC03067

Efter att ha blickat ut över ett blått hav med Vesuvius som fond, sett Sorrentohalvön sträcka sin arm ut i vattnet, försiktigt våga sig nära en flera hundra meter klippvägg som stupar rätt ner i havet, beundra de blommor som gör oss nyfikna på vad de egentligen heter ,tränga in sig i en av de små bussar som kämpar sig upp för de slingrande vägarna, sitta på La Piazzetta och ta en cappuccino och studera det folkliv som hela tiden förändras – då är det härligt att sätta sig i en båt och i stilla mak uppleva ön från vattnet.

1383308_713170258696583_863308036_n

En underbar upplevelse att se ön från båten när man vandrat till olika platser , som ser helt
annorlunda ut nerifrån. Pekande armar, utrop, igenkännande – åh, ser det ut såhär härifrån! Oj, var
vi ända där uppe o.s.v.

DSC03085

Med nya upplevelser i bagaget satte vi oss på färjan till nästa pärla – Amalfi. Det känns lite speciellt att komma till staden från havet. Det var ju det enda sättet man tidigt kunde nå platsen på. Båten närmar sig och först ser man bara små hus som bildar en platt fond, men ju närmare man kommer växer upplevelsen av den oerhört vackra och pittoreska stad Amalfi är. Amalfi öppnar sig och välkomnar oss.

Il Duomo står där majestätiskt i solnedgången – vi tar vårt pick och pack och gör oss redo att lära känna denna plats.

Under våra dagar i Amalfi hann vi med oerhört mycket. Ett besök hos familjen Aceto och deras citronlund fick oss att fundera en hel del på vilken fantastisk frukt citronen är och vad kärleksfull hantering kan leda till. Familjen odlar sina citroner ekologiskt och det var mycket spännande att ta del av en av sönernas inlevelsefulla berättelse om hur de handhar sina citroner.

Förutom att förundras över staden i sig med de många trappor som leder in i gränder och försvinnerupp mot bergssluttningarna, gick vi på en musical som berättade Amalfis historia.

DSC03035

Att vårt hotell heter La Bussola (kompassen) är inte så konstigt eftersom man på torget invid stranden kan se en staty av den påstådde Flavio Gioia som lär ha fört kompassen till Italien. Nåja man kan inte vara helt säker på det… men statyn står där.

Ravello fick ett besök och vi vandrade även via dell´eternitá mot fantastiska terazza dell´eternità i Villa Cimbrones trädgård. På terazza dell´eternitá kände jag hur mina ögon tårades av den påtagligt starka naturupplevelse platsen erbjuder. Jag kände mig oerhört lycklig över att få vara en del av detta och de tror jag att mina resenärer också upplevde.

Tillsammans med mina italienska vänner tackar jag er som rest med mig i år och ser fram emot nya resenärer nästa år!

/ Cissi

Den sagolika Garfagnanadalen

Pisa besöktes i strålande sol och många frågor väcks i huvudet när man beundrar den makalösa yrkesskicklighet som ligger bakom de vackra byggnader som Piazza dei Miracoli bjuder på.
Det finns enormt många andra vackra platser att förundras över i Pisa men den här gången var det framför allt Piazza dei Miracoli som besöktes.

DSC02791

Från Pisa gick vår färd mot slutmålet – Garfagnanadalen och Castelvecchio via Lucca.
De hundra kyrkornas stad vilade fortfarande bakom de skyddande murarna.
När mina resenärer såg den plats de skulle bo förstod jag att de var nöjda-mycket nöjda.
Apuanerna bäddade in landskapet i fonden och solen började gå ner bakom Monte Pisano.
Underbart vackert.!

DSC00389

Sedan följde dagar fyllda av upplevelser i och med de besök vi gjorde på olika platser.
Vi besökte vingårdar, medeltida byar, vandrade,åt – ja vi åt fantastiskt god mat!
Det gick inte att ta fel på att vi befann oss i ett område där man verkligen slår vakt om den lokala matkulturen.
Vi lärde oss en hel del om ostar, skinkor, olika typer av korvar, ja det var fantastiskt.

Det finns många italienska poeter som skrivit vackra dikter och jag blev så glad när jag hittade en dikt av Giuseppe Ungharetti där han beskriver floden Serchio.Den passade väldigt bra att läsa när vi stod på Ponte del Diavolo:

”Questo è il Serchio
al quale hanno attinto
duemila anni forse
di gente mia campagnola
e mio padre e mia madre”

DSC02874

I Castelvecchio bodde också den kände italienske poeten Giovanni Pascoli som hedrade sin hembygd med flera dikter. Vi åt en utsökt middag på hans stamrestaurang.

I Castelnuovo della Garfagnana besökte vi den mycket kunnige och entusiastiske matmästaren Andreone och han giudade oss genom de lokala delikatesser han erbjöd oss i sin 1100-tals lokal. En fantastisk man!

Lucca besöktes en av dagarna och där strosade vi runt och bara njöt av att vara en del av denna mycket speciella stad med sina historiska anor, vackra byggnader, cyklande invånare, frestande restauranger. Da Leo blev vår lunchrestaurang denna dag och vi kände oss som om vi hamnat i en italiensk film – fantastiskt.

DSC00387

Vi gästade även den medeltida byn Barga och Pier Luigi berättade för oss om den historiskt så viktiga roll platsen har spelat. Många var de olika anekdoter han berättade och man fylldes av både glädje och sorg.

I vingården stod druvorna och väntade på att bli plockade, inbjudande, frodiga klasar som dignade av druvor.

En mycket lyckad vistelse med sol varje dag från en klarblå himmel värmde oss var vi än gick och vad vi än gjorde.

En av mina resenärer sa efter tre dagar – Nu slänger jag käppen! Ett utrop som bekräftade min övertygelse om att det här är en kanonresa!

DSC02803

Detta gör att jag kommer att göra minst en resa till nästa år för att få visa denna plats för dem som ännu ej har sett den. Den ena resan i mitten av september i och med att vindruvsskörden sker då.
Den andra kanske till våren, det beror på efterfrågan. Maj  är en mycket vacker månad
att resa till denna plats . Maxantalet per resa är 14 personer i dubbelrum.

Läs mera om resorna 2014 här. Välkommen!

/ Cissi

Utbyte Italien Sverige.

Det har varit helt fantastiskt att från idé till verklighet möta Gianluca Catuogno Neapel/Capri i Sundsvall med tåget för en veckas besök hos oss.

Under en veckas tid fick Gianluca Catuogno besöka olika skolor i både Jämtlands och Västernorrlands län. Såväl Kulturskolor som ordinarie skolor. Tillsammans med den grupp som hade planerat studiebesöken -Cetrellagruppen – fick Gianluca ta del av olika arbetsmetoder riktade till grundskolan och särskolan inom musikämnet.

Cissi Italieno

Veckans stora händelse var den konferens som ägde rum i Sollefteå där Gianluca medverkade som föreläsare där han beskrev både teoretiskt och praktiskt vilka idéer och metoder man arbetar med på ISFOM i Neapel. På ISFOM utbildas musikterapeuter inspirerade av Benenzon och Wigram.

Cissi Kramfors

Under dagen fick de intresserade även ta del av andra metoder – programmet var intensivt men målet var att visa vilket viktigt verktyg musiken kan vara för att nå människor i olika verksamheter. FMT metoden, arbete i särskolan , arbete med Svenska för invandrare samt hur man kan arbeta med fiolklass i särskolan stod på programmet efter lunch. En dag som av utvärderingarna att döma var efterlängtad och önskemål om uppföljare uppkom genast.

cissi tolk

Det är fascinerande att lära av varandra och denna dag gick verkligen i lärandestrategiernas tecken!
Jag är lycklig att jag har fått vara en del i detta , dels som medverkande i Cetrellagruppen och dels som tolk och jag hoppas på fortsatt utbyte.

Cissi

Ciao!

2013 har inletts och jag ser med glädje fram emot detta år.
Blev inbjuden av turistföreningen att hålla ett föredrag om den vackra ön Capri
som jag brinner för. Det blev en härlig kväll och jag fick möjlighet att sjunga en
napoletansk vacker sång jag tidigare ej sjungit – Fenesta che luceva.
Tillsammans med några andra italienska sånger blev det en lyckad blandning av
föredrag och sång!

Spännande blir det när Gianluca Catuogno musiker från Capri men som även utbildat sig till musikterapeut på ISFOM i Neapel kommer hit om två veckor för att delta i en konferens som skall lyfta fram vilket fantastiskt verktyg musiken är för att utveckla människor, socialt, motoriskt , kommunikativt! Olika musikterapimodeller kommer att presenteras.

 

Musikterapi 515

Musikterapi 548

Planerandet av årets resor är i full gång och det är väldigt roligt!
Jag ser fram emot att under året få visa ännu fler resenärer mina drömmars Capri och Amalfi!
Dessutom är resan till Barga i september i stort sett fullbokad redan vilket är oerhört kul!

Nya uppdrag strömmar in och det är fantastiskt inspirerande!

Saluti Cecilia

A l´anno prossimo Capri e Amalfi! Vi ses nästa år!

Hemkommen från ytterligare en underbar resa till den sagolika ön Capri  och den vackra pärlan Amalfi!

Det är fantastiskt att återse dessa  underbara platser och dessutom få visa dem för mina resenärer!

Vi besökte Axel Munthes hem Villa San Michele och beundrade den vackra trädgården, den makalösa utsikten, kände doften av pinjeträden och lyssnade till fåglarnas kvitter i dess höga trädkronor. Vid kapellet återsåg vi sfinxen  som blickade ut över Marina Grande, medan en lätt svalkande  bris välkomnade vår förundran. Jag upphör aldrig att fascineras av denna ö som har så mycket att erbjuda. Här talar  naturens krafter till en och man får svalka sin själ genom de intryck de branta klipporna, havets fantastiska färg,människorna  som bor här förmedlar. Att vandra via Krupp är en överjordisk upplevelse tycker jag. Det blev många Cappuccini, samtal, skratt och vandringar  genom många av öns gator.

En morgontur upp till Monte Solaro där  ett fullkomligt makalöst panorama omfamnade oss.

Hotel San Michele  tillförde förutom utomordentlig service, fantastiskt läge, god mat en historisk dimension. Vi bodde i samma hus som drottning Victoria 1903 när hon besökte Capri.

Det blev fantastiska dagar och därefter den vackra färjeturen till Amalfi som ligger omfamnad av bergssluttningar. En liten pittoresk stad med betydande historiska anor. Amalfi var en av de stora handelsrepublikerna under 1000talet. En rik stad som handlade med Orienten, Egypten, Libyen med flera. Nu följer huvudgatan den gamla flodfåran upp igenom dalen Valle dei Mulini, omgiven av citronlundar som erbjuder friskt gula välsmakande citroner. Citronernas stad! Trappornas och de smala grändernas stad. Egentligen är det svårt att beskriva eftersom man måste   uppleva det själv. Här ligger det ”stora torget” i miniatyrformat ett stenkast från stranden och lockar med den fantastiska  Il duomo som tronar ett betydligt antal trappsteg från torget. En utflykt till Ravello stod även på programmet och bara bussturen i sig är en upplevelse! Villa Cimbrone ligger uppe på sin platå med en makalös utsikt över världsarvet Amalfikusten. Trots att jag varit här flera gånger upphör aldrig min känsla av ödmjukhet  inför La terazza dell´infinitá.

På hotellet La Bussola var det roligt att återse mina vänner och det känns tryggt att samarbeta med dem. En mänsklig värme som når in i hjärtat.

Ser nu fram emot att erbjuda denna resa nästa år. Då  har jag för avsikt att åka efter midsommar, 26, 27 juni ungefär och första veckan i oktober.

Resans upplägg blir liknande. Flyg från Stockholm Arlanda via Frankfurt eller Munchen till Neapel. Därifrån färja till Capri – boende där 4 nätter- avfärd till Amalfi och 4 nätter där. En resa där man får tid att i lugn och ro smälta de intryck man får. Har plats för 14 personer maximalt. Är det inte varmt där då? kanske någon undrar. Capri är en ö och vi bor långt uppe  på ön. Vinden brukar fläkta från havet. I Amalfi bor vi vid vattnet  så det finns stora möjligheter att bada närhelst man vill.

Är du intresserad? skicka mig ett mail: ceciliajakobsson_250@hotmail.com

Vin- och matresan till Barga, Toscana sept. 2012

Resenärerna Barga sept. 2012
Resenärerna Barga sept. 2012

Vår resa inleddes med besök i ett soligt och vackert Pisa där vi förundrades över det lutande tornet, katedralen och babtisteriet. Efter en välbehövlig lunch fortsatte vår färd mot Barga.

Barga

Vägen slingrade sig utmed Garfagnanadalen och floden Serchios vindlingar. Vi passerade den mäktiga bron Santa Maddalena eller Ponte del Diavolo.

I Cedri

Efter en ca en och en halv timmes bilfärd rullade vi uppför de sista sluttningarna till vår destination – I Cedri cedrarna. http://www.agriturismoicedri.it/italiano/index.htm

Det går inte att i ord beskriva den gästfrihet vi fick uppleva såväl under våra besök i vingårdarna Podere Concori och Podere Lenzini som hos t.ex Andreoni på Il Vecchio Mulino i Castelnuovo. http://www.vecchiomulino.info/

Entusiastiska ekologiskt odlande vingårdsägare berättade om hur man odlar vindruvor och om de olika sorterna och deras specialitet. Provsmakning och delikatesser till satte pricken över iet.
Vårt boende var mycket trevligt med en fantastisk service med personligt engagemang av Daniela Mordini som verkligen såg till att intet fattades oss.

En mat och vinresa som heter duga, det kan jag verkligen gå i god för.
Jag är så glad att jag har utökat mitt reseprogram med denna resa!
Är övertygad om att den kommer att gå igen nästa år, kanske till och med två gånger efter varandra beroende på efterfrågan.
Tidpunkten blir som nu – i vindruvsskördens tid.

Tack till er alla resenärer som bidrog till att göra denna resa till vad den blev!

/ Cissi

Flera bilder från resan finns i Bildgalleriet!